Limnos hoogtepunten

Het mysterieuze eiland Limnos
'S Avonds baadt de zon de graanvelden van Limnos in een warm licht. Gouden halmen zwaaien in de lichte zomerwind, glooiende heuvels glinsteren op de achtergrond. Er hangt een mysterieuze atmosfeer in de lucht en u kunt het gevoel niet van u afschudden dat dit kleine, slaperige eiland op het punt staat wat schatten aan het licht te brengen.

Het eiland Limnos (ook Lemnos) in de Noord-Egeïsche Zee slaapt nog. Er was eens een machtige vulkaan in het midden waarvan Hephaestus, de god van vuur en smeedwerk, zijn werkplaats had. Tegenwoordig is de reus uitgestorven en begraaft hij veel geheimen onder zijn dikke lagen lava die nog niet zijn onthuld.

Zichtbaar bewijs van vroegere vulkanische activiteit zijn de vruchtbare valleien van het eiland. Groene wijngaarden worden afgewisseld met graanvelden en groenteplantages. In het noordwesten waant u zich in een woestijnachtig landschap. Ruïnes van oude vindplaatsen in het oosten geven een vaag beeld van het belang van Limnos in vroegchristelijke tijden.

Een andere bijzonderheid is waarschijnlijk de "Limnos zomer", die begint in juli en eindigt begin september. Pas dan komt het eiland echt tot leven en vullen toeristen de vele stranden. Iedereen die buiten deze tijd komt, heeft het eiland bijna voor zichzelf, ook al blijft het ene of het andere restaurant gesloten.

Een week lang gingen we op ontdekkingsreis over het eiland, wat ons op sommige plaatsen meer aan Zuid-Engeland deed denken dan aan Griekenland. In onze hoogtepunten van het eiland Limnos zullen we u vertellen of we de mysterieuze Limnia Gi hebben ontdekt en welke andere schatten we op Limnos hebben gevonden.

Het machtige kasteel van Myrina trekt onmiddellijk de aandacht van iedereen, of u nu over land of over zee de hoofdstad van het eiland bereikt. De Kastro troont indrukwekkend op een richel in de zee en is een van de grootste forten in de Egeïsche Zee. Het is het herkenningspunt van Limnos en biedt zowel overdag als 's nachts een adembenemend fotomoment.

De klim naar de ruïnes van het fort is de moeite waard vanwege het grandioze panorama van Myrina. Op een heldere dag kunt u zelfs de heilige berg van de kloosterrepubliek Athos in het noordwesten zien.

De eerste gebouwen op de rots gaan terug tot het 3e millennium voor Christus. U kunt de enorme Cyclops-muren vandaag nog steeds zien als u naar het kasteel gaat. Daarna werd het complex voortdurend uitgebreid door wisselende eigenaren, zoals Grieken, Byzantijnen en Venetianen.

De toegang tot het kasteel is gratis, maar u doet dit op eigen risico aangezien de muren niet beveiligd zijn. Met een beetje geluk ziet u zelfs enkele herten en damherten grazen op de rots als u uitkijkt over het fort. Ze waren lang geleden een geschenk van Rhodos en leven hier nog steeds.

Geplaveide straten en herenhuizen
De hoofdstad van het eiland heeft tot op de dag van vandaag zijn gezellige charme behouden. Geen wonder, met minder dan 6.000 inwoners is Myrina nogal rustig. Neem de tijd om de stad met zijn geplaveide straten en oude herenhuizen te voet te verkennen.

Onder andere de voormalige Turkse wijk met zijn Limanaki is het bekijken waard. De kleine haven van Myrina is een echt ansichtkaartmotief. Vissersboten varen idyllisch op de pier en de lokale tavernes brengen 's avonds vers gevangen eten naar de tafel.

Vanaf Limanaki gaat het langs de levendige marktstraat naar de prachtige villawijk Romeikos Gialos. Hier vindt u veel leuke cafés en restaurants.

Als u de kustweg volgt, komt u langs de stadsstranden van Myrina. Manos Beach is perfect voor een luie middag op het strand. De eigen strandtaverne met dezelfde naam serveert smakelijke gerechten tegen eerlijke prijzen. De sfeer is erg leuk en het uitzicht vanaf het strand naar de Kastro is gewoonweg fantastisch.

De kleine Sahara van Limnos
Een woestijn op een Grieks eiland! Als je voor het eerst voor de "Pachies Ammoudies" staat, zult u uw ogen nauwelijks geloven. De "Sahara van Limnos" is het hoogtepunt van het eiland.

Helemaal in het noordwesten bij Katalakko bereikt u dit unieke duinlandschap. In het achterland van de Gomati-baai ligt een vallei tussen talloze heuvels. Dit is waar het fijnste zand uit de zee zich gedurende miljoenen jaren heeft verzameld. Door weer en wind veranderen de duinen regelmatig van vorm en hoogte.

De sfeer is vooral 's avonds magisch wanneer de Sahara door Limnos in warm licht baadt en het zand roodachtig glinstert. Neem de tijd om over de duinen te wandelen en proef deze unieke sfeer. Wat een magisch moment!

De nadering van het uitzichtpunt voor de duinen is alleen mogelijk met een terreinwagen, aangezien de grindweg in een zeer slechte staat verkeert. Met een kleine auto kunt u maar een deel van de route rijden en moet u de laatste kilometer te voet afleggen. 

De vulkanische rotsen van Falakro
Het eiland Limnos is van vulkanische oorsprong en op sommige plaatsen heeft de activiteit van de vuurspuwende reuzen spectaculaire sporen nagelaten. Net als de wonderbaarlijke rotsformaties van afgekoelde lava die delen van de noordkust van Limnos bedekken.

Een onverharde weg leidt van Propouli naar deze bijzondere attractie in Limnos. U kunt uw auto parkeren bij een verlaten hut en het bord naar Kaap Falakro volgen. Even later staat u in een bizar landschap dat miljoenen jaren geleden door de natuur is gevormd.

De roodachtige vulkanische rotsen van Falakro worden 's avonds of' s ochtends het best opgevangen in het warme licht. Er is ook een smal stuk strand waar u in de zomer heerlijk kunt afkoelen.

De nadering van Falakro is via een hobbelige grindweg. Onze kleine auto beheerste de reis. Het besturen van een terreinwagen is echter meer ontspannen. Voor het verkennen van de rotsformaties wordt stevig schoeisel aanbevolen.

Wandeling naar Panagia Kakaviotissa
Een vermakelijke wandeling leidt naar een van de belangrijkste pelgrimsoorden op het eiland. De kleine kapel Kakaviotissa bevindt zich in een natuurlijke grot in het Kakavos-gebergte. Het landschap is adembenemend en een bezoek aan de grotkerk is een echt hoogtepunt op Limnos.

Het heiligdom werd gesticht in 1416 en diende als een soort schuilplaats en toevluchtsoord voor monniken. De kapel was zo gebouwd dat hij niet zichtbaar was vanaf zee en diende als bescherming tegen aanvallers. Vooral een bezoek aan het eind van de middag is leuk. Dan verlicht het zonlicht de opening van de grot en is de kapel prachtig verlicht.

U bereikt de kapel vanuit Myrina via de Paradisou straat in het zuiden. Sla voor Plati linksaf en volg de borden naar de Kakaviotissa grotkerk. Een gemakkelijk bevaarbare grindweg leidt naar een parkeerplaats met een afdak waar u uw auto kunt parkeren.

Vanaf hier gaat het bergopwaarts via trappen. De wandeling is  met een lengte van twee kilometer erg vermakelijk en duurt slechts ongeveer 30-40 minuten. Alleen al het pad door de rotsformaties is een belevenis! De route is gemarkeerd en kan niet worden gemist.

Kontias en de windmolens van Limnos
Op Limnos vindt u meer dan 40 dorpen met typische eilandarchitectuur, die tot op de dag van vandaag hun oorspronkelijke karakter hebben weten te behouden. In tegenstelling tot andere eilanden zijn de dorpen van Limnos niet opgepoetst voor toeristen. Het dorpsleven is authentiek en u krijgt inzicht in de traditionele manier van leven van de bewoners.

We genoten vooral van Kontias in het zuiden van het eiland. De plaats betovert met zijn oude stenen huizen en smalle straatjes. Tijdens een wandeling door het dorp komt u langs schilderachtige kafenions en tavernes. Kleurrijke huisgevels bieden prachtige fotomomenten. Gerestaureerde windmolens bevinden zich boven het dorp en herbergen nu een hotel en café.

Voor Kontias moeten fotoliefhebbers een omweg maken naar de Agios Nikolaos kapel. De witte kerk bevindt zich op een klein eiland voor de kust, dat alleen door een landtong met het vasteland is verbonden. De grindweg naar de kapel vertakt zich bij Pedino en u volgt de borden naar de oude Russische begraafplaats. Sla kort na Santa Barbara Beach linksaf, dan is de kerk al van ver te zien. 

Beklimming naar de Profitis Ilias
U kunt de kleine witte kapel die op de top van Profitis Ilias troont vanuit bijna alle richtingen zien. De wandeling naar 356 meter boven zeeniveau is vermakelijk, aangezien de bergen op Limnos slechts een maximale hoogte van 430 meter bereiken. In ruil daarvoor wacht u hier een uniek panorama van het hele eiland.

De wandeling begint bij Therma. Helaas is de prachtige thermische installatie niet meer in bedrijf en gaat deze steeds verder achteruit. Rechts voor het gebouw bevindt zich een straat. Volg de onverharde weg tot een splitsing. Onderweg komt u een geiten hekje tegen, deze kunt u openen en weer sluiten. U kunt uw auto bij een splitsing parkeren en te voet het linker pad volgen.

Het is slechts 1,3 kilometer en ongeveer 20 minuten klimmen naar de top. Het laatste stuk gaat over rotsen omhoog, dus stevige schoenen zijn aan te raden. Een witte markering wijst u de weg naar de top

Onder de kapel is er een klein festivalterrein en twee huizen die worden gebruikt voor feesten. Vanaf de Profitis Ilias kunt u nu je blik laten dwalen over de uitgestrekte vlaktes van Limnos. In de ochtend hebt u een geweldig panorama naar het westen naar Myrina. Bij goed zicht ziet u zelfs de heilige berg Athos aan de horizon. In de middag is het licht perfect voor een uitzicht richting oostkust.

Hephaistia was strategisch gelegen aan een van de belangrijkste handelsroutes van de Egeïsche Zee. Tegenwoordig zijn alleen nog ruïnes en funderingen van voormalige huizen, baden, tempels en paleizen over van de voormalige metropool en religieuze plaats.

Het oude theater van Hephaista, dat indrukwekkend op een helling boven het schiereiland ligt, is bijzonder goed bewaard gebleven. Het is naar schatting gebouwd en uitgebreid in de 5e eeuw voor Christus. Vanaf de bovenste rijen stoelen hebt u een fantastisch uitzicht over de zee en de kustvlakte.
De toegang tot het theater is via een onverharde weg die niet in de beste staat is. Een terreinwagen wordt daarom aanbevolen.

Het geheim van de Kabiren
Een Amazonecultus op een Grieks eiland? Limnos heeft altijd verrassingen in petto! Het heiligdom Kabiren ligt ten noorden van Hephaistia, direct aan zee. De huidige site bestaat uit twee terrassen waarop de overblijfselen van tempels te zien zijn. Er vinden nog steeds opgravingen plaats op het mysterieuze complex, omdat niet alle mysteries rond de Kabiren zijn onthuld.

Het is bekend dat de Kabiren goden moeten zijn geweest. Ze werden in vroegchristelijke tijden door de eilandbewoners aanbeden als godinnen van vruchtbaarheid en leven. Rituele handelingen vonden dus alleen 's nachts plaats.

Een andere mythe zegt dat de vrouwen van Limnos ooit alle mannen op het eiland hebben gedood en het eiland hebben geregeerd als een soort Amazone-stam. Toen de bevolking afnam en er geen nakomelingen meer konden worden voortgebracht, brachten de vrouwen de Argonauten naar het eiland.

De sterke matrozen werden door de vrouwen van Limnos ontvangen in het heiligdom van Kabiren. Daarna vond een langdurig liefdesspel plaats gedurende een aantal dagen in de lusttempel van de Kabiren en werden de nakomelingen voor het eiland veiliggesteld.

De grot van Philoctetes
Direct bij het heiligdom Kabiren leidt een pad naar de ruige kust. Er zijn hier twee ingangen naar een zeegrot. Aan de linkerkant komt u binnen via een nauwe opening. Het water is ongeveer kniediep en u kunt naar een klein stenen strand in de grot waden.

De ingang aan de rechterkant leidt via het zee pad de grot in. Maak van de gelegenheid gebruik om uzelf een beetje op te frissen en de grot in te zwemmen. De reflecties binnenin zijn mooi en bieden ook een geweldige fotomoment.

De Griekse mythologie zegt dat de held Philoctetes negen jaar in de grot heeft gewoond. Gedurende deze tijd herstelde hij van een slangenbeet en bereidde hij zich voor op de verovering van Troje.

Zoutmeren en een surfparadijs in het oosten
Het oosten is een paradijs voor windsurfers en kiters vanwege de harde wind. Het water van de kilometerslange zandstranden van Aliki en Keros sprankelt van verre turkooisblauw. In de twee baaien vindt u alles wat het watersporthart begeert.

Zowel beginners als professionals spartelen op de surfstations. Strandbars zorgen voor koele drankjes en een ontspannen sfeer. Direct erachter is een luxe glamping resort, voor degene die voldoende kleingeld meeneemt. Achter de eindeloze stranden strekken zich witte zandduinen tot in het binnenland uit.

Maar ook natuurliefhebbers en hobby-ornithologen komen in het oosten van Limnos aan hun trekken. De zoutmeren van het eiland zijn een belangrijk beschermd gebied. Ze zijn een toevluchtsoord en een bron van voedsel voor trekvogels die hier nestelen. Op alle drie de meren zijn uitkijktorens voor vogelliefhebbers. Er zijn ongeveer 130 soorten vogels waargenomen, waaronder meerdere bedreigde diersoorten.

In de winter voeren de zoutmeren van Limnos veel water aan en zijn ze verrijkt met voedingsstoffen. Deze zijn nodig voor de trekvogels in het voorjaar omdat ze hun jongen grootbrengen in de lagunes. U zult op dit moment ook flamingo's kunnen spotten. In de zomer drogen de meren uit en worden ze door de lokale bevolking gebruikt om zout te winnen.

Het Asprolimni-zoutmeer direct achter Aliki Beach is bijzonder indrukwekkend vanwege zijn melkachtige kleur. Hierboven ligt de Limni Alyki, het grootste zoutmeer van het eiland, waar meestal tot de zomer nog wat water in zit.

Achter Keros Beach ligt het zoutmeer Chortarolimni. De groene kleur geeft het meer zijn naam, want "chorta" betekent "groen" in het Grieks. De zoutmeren zijn het beste te voet of met een terreinwagen te bereiken. De reis vindt plaats vanaf de plaats Kalliopi.

De oudste stad van Europa
De nederzetting Poliochni uit het stenen tijdperk dateert uit het 4e tot 5e millennium voor Christus. Door zijn toenmalige omvang met meer dan 1.000 inwoners wordt het beschouwd als de oudste stad van Europa. De nederzetting is gebouwd op een heuvel boven de zee en bevindt zich in het oosten van het eiland Limnos.

Het ligt geografisch tegenover de voormalige stad Troje, waarvan de archeologische vindplaats zich nu op het Turkse vasteland bevindt. Poliochni was in die tijd een belangrijk strategisch overslagpunt op de route naar Klein-Azië.

Van de oudste stad van Europa zijn helaas alleen nog ruïnes en funderingen van huizen over. Een klein museum direct bij de ingang legt de componenten van het systeem uit. Er zijn ook tal van vondsten zoals kleipotten en metalen voorwerpen te zien. Andere vondsten kunt u bekijken in het archeologisch museum van Myrina.

De nederzetting is in verschillende tijdperken gebouwd en uitgebreid. Op informatieborden bij de ingang leest u hier meer over. Er zijn geen andere informatieborden op de opgravingssite zelf. Alleen individuele ruïnes van huizen werden geëtiketteerd. Een van de meest recente vondsten is het Bouleuterion, een groot rechthoekig gebouw met meerdere rijen stoelen. Het wordt beschouwd als het oudste parlement ter wereld.

We raden aan om 's ochtends Poliochni te bezoeken, omdat het in de middagwarmte ondraaglijk heet kan worden. Helaas biedt de hele archeologische vindplaats geen schaduw.

Eindeloze stranden op Limnos
Limnos heeft een echt luxeprobleem. Het eiland heeft simpelweg te veel stranden. Het is dus bijna onmogelijk om in korte tijd alle stranden van Limnos te bezoeken. De kustlijn van het kleine eiland bestaat bijna geheel uit stranden en je hebt letterlijk keuze te over.

We hielden echt van de Fanaraki-stranden ten zuiden van Moudros in het oosten van het eiland. Beide bieden een prachtig zandstrand en turkoois helder water. De ingang, met name aan het grote Fanaraki Beach (Megalo Fanaraki), is erg vlak en daardoor ook perfect voor kinderen. Er is een taverne op het terrein, maar deze is alleen in de hoogzomer (juli / augustus) geopend.

Vanaf de parkeerplaats van de Megalo Fanaraki leidt een onverharde weg naar links naar een rotsplateau. Vanaf hier kunt u een smal pad nemen naar de zeehondengrot aan zee. De "Spilia tis Fokias" is een bizarre rotsformatie gemaakt van kalksteen waar u in kunt zwemmen. In onze tijd was de grot helaas zwaar vervuild met zeewier. Desalniettemin zijn de indrukwekkende kustformaties van Kaap Aspro Kavos een omweg waard.

Bijzonder mooi zijn de twee baaien achter de oude stad Hephaistia. De beste manier om hier te komen is in een terreinwagen over een onverharde weg. De twee zandstranden zijn schoon en lopen plat de zee in. Buiten het hoogseizoen hadden we de achterste baai helemaal voor ons alleen.

Helaas waren sommige stranden op Limnos tijdens ons bezoek vervuild met zeewier en plastic afval. Hopelijk wordt er midden in de zomer iets gedaan voor de verzorging en het onderhoud van de prachtige stranden. Omdat er op veel stranden geen vuilnisbakken of sanitaire voorzieningen zijn, moet elke vakantieganger zijn afval en papier meenemen en in de plaatselijke vuilnisbakken deponeren.

 

Culinaire hoogtepunten van het eiland
Dankzij de vulkanische bodems heeft Limnos vruchtbare vlaktes waarop intensieve landbouw wordt beoefend. Veel lekkernijen worden uit graan en druiven getoverd en zo krijgen fijnproevers waar voor hun geld.

Bijzonder lekker is de Mavragani, die nog steeds op het eiland wordt verbouwd. Van deze fijne korrel worden heerlijke baksels en pasta gemaakt. De Flomari-noedels zijn het bekendste product. Ze smaken gewoon heerlijk als ze alleen met olijfolie of met boterzachte kip worden geserveerd.

Edele druppels Limnos
Limnos staat bekend om zijn exclusieve wijnen, die voornamelijk worden verkregen uit de variëteiten Muscat uit Alexandrië en de Kalampaka-druif. De wijnbouw op het eiland kent een lange traditie. De lokale wijnmakers produceren eersteklas Limnos wijnen die over de hele wereld worden geëxporteerd. U kunt de heerlijke wijnen proeven in de wijnmakerijen op het eiland.

De beste tsipouro op het eiland
Een bijzonder souvenir uit Limnos zijn ook nobele jenevers uit afvallen. Deze wordt enkele maanden in eikenhouten vaten bewaard en concurreert met enkele single malt whisky. 

Het mysterie van "Limnia Gi"
De beroemde geneeskrachtige aarde van Limnos is al duizenden jaren een gewaardeerd geneesmiddel. De "Limnia Gi" of "Terra Lemnia" werd al in de oudheid in tabletvorm geperst en werd beschouwd als het oudste medische product ter wereld.

Het zou hebben geholpen bij eventuele wonden, slangenbeten, maag- en darmklachten. De Limnia Gi is zelfs voorgeschreven tegen de pest. De held Philoctetes zou ook zijn slangenbeet hebben genezen met behulp van deze geneeskrachtige klei.

Van de oudheid tot de 20e eeuw werd de geneeskrachtige aarde gedolven aan de rand van de Mosychlos-vulkaan op Limnos. Het was een soort roodachtige, zachte massa die door een tunnel aan het daglicht werd gebracht. De exacte plaats waar de Limnia Gi werd gevonden, is in de moderne tijd vergeten.

Tegenwoordig is de ingang van de tunnel begraven en is het gebied begroeid met grassen. Volgens de lokale bevolking ontbreekt het aan financiële middelen om de exacte locatie te lokaliseren en de waardevolle helende aarde weer bruikbaar te maken. Het is moeilijk te geloven dat er tegenwoordig nauwelijks aandacht is voor een vroegere wonderkuur.

U kunt het gebied bezoeken waar ooit de helende aarde werd gewonnen. Een paar meter achter het dorp Kotsinas gaat ter hoogte van een kerk een weg rechtsaf. Een bord met de tekst "Terra Lemnia" wijst u de weg naar een put. Daarachter is nauwelijks de voormalige tunnel te zien, waarin de wonderbaarlijke Limni Gi werd gedolven.

Limnos is en blijft mysterieus
Ook al heeft de mysterieuze Limnia Gi geen betekenis meer voor het eiland Limnos, er worden nog steeds veel wonderlijke verhalen verteld in het schilderachtige vissersdorpje Kotsinas, vlakbij de voormalige tunnel, over de geheimen die diep onder het eiland verborgen liggen.

Als u de Griekse taal spreekt, kunt u tot diep in de nacht filosoferen met de lokale bevolking in Kotsinas, onder het genot van vers gevangen vis en tsipouro. Alleen al vanwege de prachtige zonsondergang op de kleine boulevard is een bezoek aan het dorpje de moeite waard.

Bij Booking. com kunt u uit diverse accommodaties op Limnos kiezen

Booking.com