Kythira Grieks eiland voor rustzoekers

Kythira een eiland tussen Kreta en de Peloponnesos. Kythira is een afgelegen, vrij groot, maar onbekend eiland. Het ligt tussen de Peloponnesos en Kreta. Soms wordt het eiland gerekend tot de Ionische eilanden. Kythera (Kythira en ook Kythera geschreven) heeft een grootte van zo'n 300 km² en het heeft ongeveer 3500 inwoners.

Kythira is een van de armere eilanden van Griekenland. Veel bewoners zijn geëmigreerd, vooral na Australië.

In de zomer, komen veel van de emigranten terug naar Kythira voor een paar weken, de rest van het jaar is het erg rustig op het eiland. Het toerisme is relatief weinig ontwikkeld, maar toch is het de belangrijkste bron van inkomsten van de bewoners.

In de Griekse mythologie is Aphrodite geboren (de Griekse godin van de liefde) op Kythira. Kythira ligt in een zeer actieve aardbeving zone. De laatste grote aardbeving was in 2006 en veroorzaakte grote schade. Nog erger was een aardbeving in 1903, het dorp Mitata werd hierdoor grotendeels verwoest.

De zee in de buurt Kythira is op veel plaatsen heel diep. Het diepste deel van de Middellandse Zee (Matapan) ligt op slechts een paar honderd kilometer van Kythira. Kythira heeft ongeveer 50 dorpen, waarvan de meeste minder dan 100 inwoners heeft. De meeste dorpen liggen in het bergachtige binnenland van het eiland, slechts een paar liggen aan zee.

Diakofti: de belangrijkste veerboothaven in het oosten van het eiland. Het is een klein dorp met een paar restaurants en een paar mogelijkheden om te overnachten. Er zijn geen busverbindingen.

Agia Pelagia: de haven in het noorden van het eiland voor de veerboten van Neapolis in de Peloponnesos. Her is redelijk toeristisch ontwikkeld.

Potamos: is de economische hoofdstad van Kythira is gelegen in het binnenland van het eiland, op ongeveer 10 km ten zuiden van Agia Pelagia. De plaats is mooi, kent echter weinig bezienswaardigheden.

Mylopotamos: is gelegen in het centrum van Kythira, het dorp heeft een prachtige kerk en is een van de meest interessante plaatsen op het eiland. Hora: is het meest bezochte dorp en de oude hoofdstad. U vindt er een kasteel en een museum en voldoende goedkope accommodatie en restaurants.

Kythira is ideaal voor wie op zoek is naar een paar dagen rust. Kalamos: dit dorp met ongeveer 400 inwoners wordt beschouwd als het mooiste dorp in Kythira. In de omgeving van Kalamos zijn meerdere stranden, bewoners verhuren kamers aan toeristen.

Accommodaties in Kythira: in alle plaatsen is er voldoende accommodatie in de lagere en middelste prijsklasse. De prijzen in augustus en soms in juli zijn hoog, de rest van het jaar laag. Inmiddels zijn er zelfs enkele vijf sterren hotels gebouwd. Aangezien het openbaar vervoer slechts beperkt aanwezig is, adviseer ik u om een auto te huren.

Veerboten naar Kythira: dagelijks vertrekken veerboten van Neapolis in de Peloponnesos naar Agia Pelagia. De veerboten vertrekken vanuit Gythion bijna elke dag na Diakofti. Een paar keer per week zijn er veerboten van Diakofti na Antikythira en verder naar Kastelli- Kissamos op Kreta. Vluchten naar Kythira: alleen vanuit Athene zijn er dagelijkse vluchten naar Kythira. De luchthaven ligt vlakbij Potamos in het noorden van het eiland.