Emporios Chios

Emporios, of anders Kamari, is gelegen in het zuidelijke deel van het eiland Chios, 6 km bij het dorp Pyrgi, waarvan het een toevluchtsoord is, domineert aan een prachtige cirkelvormige baai.

De naam verwijst naar een haven met veel commercieel verkeer en het is gerelateerd aan de handel in masticha. Masticha is een destillaat, gearomatiseerd met de hars van de mastiekboom die behoort tot dezelfde familie als de mango en de pistache. Vrijwel de gehele productie van masticha komt van het Griekse eiland Chios. De alcoholische basis van masticha wordt geleverd door vergisten van de met water aangelengde druivenkoek die achterblijft nadat druiven zijn uitgeperst. Van het sap, de most wordt wijn gemaakt, het extract van de koek is alleen geschikt om na vergisting te destilleren. Het vergiste troebele sap destilleert men en er ontstaat na meerdere malen destilleren een helder, tamelijk neutraal product met veel alcohol.

Het herbergt tekenen van menselijke aanwezigheid sinds de eeuwen van koper.

Opgravingen door de Britse Archeologische School sinds 1953 onthulden een drieduizend jaar oude nederzetting. De archeologische vondsten vertegenwoordigen echter niet alleen de beschaving van de prehistorie, omdat de stad werd herbouwd tijdens de archaïsche periode in de 7e eeuw.

Binnen de muren van die rijke nederzetting werden de tempel van Athena onthuld, een indrukwekkend paleis en wegen die ofwel waren uitgehouwen of gebouwd op de rotsen van de berg Profitis Elias. De meest spectaculaire vondsten waren de ruïnes van meer dan 50 huizen met een prachtige architectuur en schoonheid.

Het is hoogstwaarschijnlijk de al genoemde door Thucydides Lefkonio of Lefkonia die zijn naam dankt aan de witte stenen die werden gebruikt als constructie- en knutselmateriaal.

Volgens de traditie werd deze stad gebouwd door Chios-burgers die uit Chios-stad werden verbannen vanwege een geschil dat leidde tot de moord op hun koning. Toen de nederzetting Profitis Ilias in de 7e of 6e eeuw v.Chr. verlaten werd, werd een andere tempel opgetrokken die waarschijnlijk rijker was dan de Akropolis, waarvan de architectonische delen dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Die tempel was gewijd aan de Griekse godin Hera en Apollo.

Tijdens het Byzantijnse tijdperk en het bewind van Ioustinianos werd hier een basiliek gebouwd met een grote doopkapel, terwijl delen van de oude tempel voor dat doel werden gebruikt. Ook werd in de 6e eeuw op de bergachtige heuvel een dominerend Byzantijns fort gebouwd. In de richting van het land faciliteerde het fort drie rechthoekige torens van verschillende grootte. De noordkant bevond zich in de richting van de locatie van de baai. Een kleinere poort aan de zuidkant maakte de afdaling naar het strand mogelijk.

De grootste van de torens herbergde een magazijn met voorraden die gemakkelijk toegankelijk waren voor de bewakers. Rond 674-678 werden het fort, de basiliek en de doopkapel verwoest door de Arabieren. Het verzet van het fort van Emporios droeg volgens de historici drastisch bij aan het mislukken van de Arabische plannen om Constatinopel te veroveren. Na de verwoesting van Emporios werden de bewoners teruggetrokken op het binnenland, richting het huidige dorp Pyrgi.

Naast het dorp ligt het strand Mavra Volia (zwarte stenen), een van de meest bekende van Chios, dat zijn naam dankt aan de karakteristieke zwarte kiezelstenen, overblijfselen van een prehistorische vulkaanuitbarsting. Het onderscheidt zich door de diepblauwe kleur van het kristalheldere water. Het bestaat in wezen uit twee aparte stranden, Mavra Volia of Mavros Gialos en Foki. In de zomer, als de zon ondergaat, vullen prachtige kleuren het landschap. Hoewel het verleidelijk kan zijn, wordt u vriendelijk verzocht geen kiezelstenen van het strand mee te nemen, aangezien dit ten strengste verboden is. Emporios biedt allerlei soorten accommodatie, zoals huisvesting, een verscheidenheid aan eten en drinken in de haven en ook speciale vistavernes.